Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Οι απαίδευτοι άνθρωποι - Θωμάς Κινδύνης

Εξαιρετικά αφιερωμένο σ’ αυτούς που μέμφονται τους άλλους. Αν είναι τα αισθήματά μας για τα πράγματα παρά τα πράγματα καθεαυτά εκείνα που μας βασανίζουν, έπεται ότι το να κατηγορεί κανείς τους άλλους είναι ανόητο. Έτσι όταν μας τυχαίνουν εμπόδια, ταραχές, θλίψεις, ας μην κατακρίνουμε ποτέ τους άλλους, αλλά την ίδια μας τη στάση απέναντι σε αυτά.
Οι απαίδευτοι άνθρωποι από συνήθεια κατακρίνουν τους άλλους για τις δικές τους ατυχίες. Οι άνθρωποι που έχουν αρχίσει να αποκτούν κάποια παιδεία κατηγορούν τον εαυτό τους. Εκείνοι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη σοφία αντιλαμβάνονται ότι η πρόθεση του να κατηγορεί κανείς κάτι ή κάποιον είναι ανοησία, και ότι με το να κατακρίνει κανείς είτε τους άλλους είτε τον εαυτό τους δεν κερδίζει τίποτα.
Ένα από τα σημάδια ότι σημειώνεις ηθική πρόοδο είναι η σταδιακή εξάλειψη του να κατηγορείς τους άλλους. Βλέπουμε τη ματαιότητα του να δακτυλοδεικτούμε. Όσο περισσότερο ελέγχουμε τα στάση μας κι εργαζόμαστε γύρω από τον εαυτό μας, τόσο λιγότερο έχουμε την τάση να παρασυρθούμε από συναισθηματικές αντιδράσεις στις οποίες ζητάμε εύκολες εξηγήσεις για απρόσκλητα γεγονότα.
Τα πράγματα είναι απλά αυτά που είναι. Οι άλλοι άνθρωποι σκέπτονται αυτά που σκέπτονται, δεν είναι κάτι που μας αφορά. Ούτε να αισθάνεσαι ντροπή, ούτε να κατηγορείς.  
Θωμάς Κινδύνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα δικά σας σχόλια